Sting en het bewustzijn

STING en het bewustzijn: oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Chiel Marckmann
Onlangs Sting gezien in een aflevering van collegetours. Hij maakt niet alleen prachtige muziek maar is ook een heel mooi mens. Zowel in zijn manier van zijn in dit programma, maar ook in zijn betrokkenheid bij zaken die hij niet kloppend vindt in de wereld. Wat mij opviel was dat hij het vele leed in de wereld toeschreef aan een te beperkt bewustzijn bij teveel mensen. Ik begrijp hieruit dat het ontwikkelen van bewustzijn een belangrijke plaats in zijn leven heeft. Zijn natuurlijke manier waarop hij aanwezig is schrijf ik dan ook hieraan toe.
Op de vraag hoe je muzikaal zo goed kon worden als hij antwoordde hij: “Omring je met alleen maar mensen die beter zijn dan jij, dan wordt je uitgedaagd om te groeien! Vervolgens ben jij zelf aan zet: oefenen, oefenen, en nog eens oefenen! Om iets goed te leren, zijn volgens hem zeker 20 000 oefenuren noodzakelijk. Dat is 20 jaar lang elke dag ca 3 uur

Dat geldt niet alleen voor muzikaliteit. Dat geldt ook voor bewustzijn! Een antwoord dat Sting zeker gegeven zou hebben als hem deze belangrijke vraag gesteld zou zijn.
Daarom ben ik zo geïnspireerd om de Mindsight training van Daniel Siegel te gaan geven.
Hier gaat het erom om op verschillende manieren te oefenen om je bewustzijn te ontwikkelen. Alleen een ontwikkeld (in de terminologie van Siegel: geïntegreerd) bewustzijn kan voorkomen dat we in de ineffectieve gevoelsstaten van chaos en/of rigiditeit verzeild raken. Daarmee kunnen we meer geluk ervaren en het leed in de wereld om ons heen ophouden te vermeerderen en beginnen te verminderen. Wie wil dat nu niet?

Lees meer over de Mindsighttraining.

Deel dit bericht op twitter!

Reacties zijn gesloten.