Goeie seks komt niet vanzelf

Geïnspireerd door David Schnarch breekt Bram Bakker in zijn nieuwe boek “Over seks gesproken” een lans om een matige of slechte seksuele relatie eens anders te bezien. Niet als een signaal dat je aan een nieuwe partner toe bent. Maar als een signaal dat je relatie aan een nieuwe stap toe is. De matige relatie is niet het gevolg van de slechte seks, nee, de slechte seks is het gevolg van een matige relatie. En die relatie is weer het gevolg van een stagnatie in de persoonlijke ontwikkeling van beide partners.

Onbewust en met de beste bedoelingen ben je ieder op je eigen manier teveel afhankelijk geworden van je partner waardoor je jezelf inlevert in de relatie. Zo wordt de relatie futloos en daarmee de seks ook. Wat je in het contact met elkaar mist is je eigen vuur en dat van je partner. Je mist intieme seks!

Dit gebrek aan intieme seks is een onvermijdelijke fase in elke gezonde langdurige relatie stelt Scharch in zijn boek ‘Intimacy and Desire’ . Hij pleit niet voor het inleveren van jezelf, voor gelijkgestemdheid ter wille van de lieve vrede, maar juist voor differentiatie; Jezelf zijn en daarin durven te verschillen van je partner is wat de levendigheid terugbrengt. Alleen op die manier is “goede seks” te bereiken!
Schnarch benoemt de matige seks dan ook als een “wake up call”. Het is de evolutie die op je deur klopt en zegt:” Ontwikkel jezelf tot een volwaardig volwassen mens; gedifferentieerd in relatie met je partner!”

Wij kunnen deze visie helemaal onderschrijven. Zowel vanuit theoretisch inzicht, als ook vanuit onze eigen praktische ervaringen met elkaar in onze langdurige relatie. Inzicht en ervaring die wij graag willen inzetten om anderen ook te leren zich te ontwikkelen, waarbij een betere relatie met goede seks het resultaat kan zijn.
Dit proces is niet gemakkelijk maar zeer de moeite waard!

Op vrijdag 28 september van 20.00-22.00 uur geeft het echtpaar Chiel en Ine Marckmann een boeiende en openhartige lezing over een onderwerp waar we doorgaans niet zo gemakkelijk over praten: sex in de relatie. Chiel en Ine spreken uit eigen ervaring met hun langdurige relatie. Zij bieden een sleutel om de levendigheid terug te brengen. Meld je aan voor de gratis lezing.

Deel dit bericht op twitter!

Reacties zijn gesloten.