Mediteren

Wat is meditatie?
Mediteren is een oude techniek, die verrassend goed toepasbaar is in deze tijd. Het sluit aan bij de nieuwste ontdekkingen van moderne westerse psychologen en neurowetenschappers. Het is bewezen dat regelmatig mediteren nieuwe verbindingen in de hersenen creëert, ook bij mensen die al wat ouder zijn.

Door te mediteren leer je op een directe manier je denkpatronen kennen. Het verlost je niet van al je problemen, maar door te ervaren hoe je je ongerustheid en onbehaaglijkheid per moment creëert, kan de dwingende greep ervan losser worden. Je kunt ontdekken dat de openheid van je geest oneindig veel dichter bij jou is dan je gedachtenspinsels. In deze openheid kun je ontspannen, tot rust komen en nieuwe energie opdoen. Je hart krijgt ruimte. Dit is van onschatbare waarde. Niet alleen voor jezelf, maar voor alle mensen om je heen.

Lees verder: doorlopende Oefengroep meditatie.

Lichaam en geest in evenwicht
Voor de meeste mensen is het lastig om de overgang te maken van de dagelijkse drukte naar zitmeditatie. Niet alleen onze geest is in beslag genomen door tal van dagelijkse zorgen en gedachten. Ook ons lichaam is onrustig. Jarenlange spanningen zijn vaak zo gewoon geworden dan we ze niet eens meer opmerken. Fysieke kwalen zijn we op zichzelf staand gaan beschouwen, terwijl ze veelal hun oorsprong vinden in geestelijke onevenwichtigheid. Bewegingsoefeningen helpen je om je weer bewust te worden van de samenhang tussen je lichaam en je geestesgesteldheid. Je leert opnieuw aandacht, adem en beweging op één lijn te brengen, zodat je weer je oorspronkelijke heelheid gaat ervaren. Door alles wat je ervaart te benaderen als kostbaar en erin te ontspannen, kun je zowel je zachtheid als je vitaliteit hervinden. Je energie kan weer vrij gaan stromen. Puur genieten!

Mediteren is ontspannen in de natuurlijke ruimte van je geest.
Je kunt er elk moment mee beginnen.
Nu bijvoorbeeld.
Heb je een paar minuten?
Luister:

Kijk: